Click on an oval to select your answer. To choose a different answer,
click one different oval.
Dinosaurs rapidly became extinct about 65 million years ago as part of a mass extinction known as the K–T event, because it is associated with a geological signature known as the K–T boundary, usually a thin band of sedimentation found in various parts of the world (K is the traditional abbreviation for the Cretaceous, derived from the German name Kreidezeit). Many explanations have been proposed for why dinosaurs became extinct. For example, some have blamed dinosaur extinction on the development of flowering plants, which were supposedly more difficult to digest and could have caused constipation or indigestion-except that flowering plants first evolved in the Early Cretaceous, about 60 million years before the dinosaurs died out. In fact, several scientists have suggested that the duckbill dinosaurs and horned dinosaurs, with their complex battery of grinding teeth, evolved to exploit this new resource of rapidly growing flowering plants. Others have blamed extinction on competition from the mammals, which allegedly ate all the dinosaur eggs-except that mammals and dinosaurs appeared at the same time in the Late Triassic, about 190 million years ago, and there is no reason to believe that mammals suddenly acquired a taste for dinosaur eggs after 120 million years of coexistence. Some explanations (such as the one stating that dinosaurs all died of diseases) fail because there is no way to scientifically test them, and they cannot move beyond the realm of speculation and guesswork.
This focus on explaining dinosaur extinction misses an important point: the extinction at the end of the Cretaceous was a global event that killed off organisms up and down the food chain. It wiped out many kinds of plankton in the ocean and many marine organisms that lived on the plankton at the base of the food chain. These included a variety of clams and snails, and especially the ammonites, a group of shelled squidlike creatures that dominated the Mesozoic seas and had survived many previous mass extinctions. The K–T event marked the end of the marine reptiles, such as the mosasaurs and the plesiosaurs, which were the largest creatures that had ever lived in the seas and which ruled the seas long before whales evolved. On land, there was also a crisis among the land plants, in addition to the disappearance of dinosaurs. So any event that can explain the destruction of the base of the food chain (plankton in the ocean, plants on land) can better explain what happened to organisms at the top of the food chain, such as the dinosaurs. By contrast, any explanation that focuses strictly on the dinosaurs completely misses the point. The Cretaceous extinctions were a global phenomenon, and dinosaurs were just a part of a bigger picture.
According to one theory, the Age of Dinosaurs ended suddenly 65 million years ago when a giant rock from space plummeted to Earth. Estimated to be ten to fifteen kilometers in diameter, this bolide (either a comet or an asteroid) was traveling at cosmic speeds of 20–70 kilometers per second, or 45,000–156,000 miles per hour. Such a huge mass traveling at such tremendous speeds carries an enormous amount of energy. When the bolide struck, this energy was released and generated a huge shock wave that leveled everything for thousands of kilometers around the impact and caused most of the landscape to burst into flames. The bolide struck an area of the Yucatán Peninsula of Mexico known as Chicxulub, excavating a crater 15–20 kilometers deep and at least 170 kilometers in diameter. The impact displaced huge volumes of seawater, causing much flood damage in the Caribbean. Meanwhile, the bolide itself excavated 100 cubic kilometers of rock and debris from the site, which rose to an altitude of 100 kilometers. Most of it fell back immediately, but some of it remained as dust in the atmosphere for months. This material, along with the smoke from the fires, shrouded Earth, creating a form of nuclear winter. According to computerized climate models, global temperatures fell to near the freezing point, photosynthesis halted, and most plants on land and in the sea died. With the bottom of the food chain destroyed, dinosaurs could not survive.
选项分析:根据文章第三段对恐龙灭绝提出了另一种解释，即大岩石对地球的碰撞导致地球表面大规模的火灾和其他并发的自然灾害，从而导致地球上恐龙及其他生物的灭绝。文中提到了岩石在宇宙中的速度是20-70 km/s，文章中说道“When the bolide struck this energy was released and generated a huge shock wave...”，即bolide是可以产生shock wave的，回答了选项C。原文“The impact displaced huge volumes of seawater, causing much flood damage in the Caribbean.”，回答了选项D。因此，选项A的问题第三段中没有给出答案。