机经真题 23 Set 5

纠错
  • Q1
  • Q2
  • Q3
  • Q4
  • Q5
  • Q6
置顶

Listen to part of a lecture in an archaeology class.

纠错
  • Q1
  • Q2
  • Q3
  • Q4
  • Q5
  • Q6
What is the lecture mainly about?
  • A. The debate over government funding of rescue archaeology

  • B. The characteristics and importance of rescue archaeology

  • C. The planning and management of a particular excavation project

  • D. Technological advances in the field of rescue archaeology

显示答案 正确答案: B

我的笔记 编辑笔记

/
  • 原文
  • 译文
  • 查看听力原文

    关闭显示原文

    Listen to part of a lecture in an archaeology class.

    Professor: As an archaeologist, I'm often asked, how do we know where to start digging? There are many answers to that question. We can search historical records for descriptions of where towns or settlements used to be. We can walk across areas looking for surface clues like pot sherds or evidence of an ancient fire hearth.

    One high tech approach is aerial surveillance, gathering data from heat sensing scanners aboard airplanes. Some buried archaeological features leave invisible thermal signatures and are too large to be detected at ground level. There are also excavations prompted by chance discoveries like the Dead Sea Scrolls, written more than 2,000 years ago. The first Dead Sea scroll fragment was found in a cave by a shepherd chasing after his animals. Sometimes we are guided to an archaeological site by a construction plan. Like here in the United States, starting in the late 1940s, there were numerous large scale construction projects.

    Professor: Ok, is anyone studying modern US history? What happened around that time? Think transportation. Student: The highway construction projects? A lot of interstate highways got built back then. Professor: Not just highways, but dams, too. Archaeologists knew that as a result of building dams, artificial lakes would be created submerging large swaths of land, land that was possibly inhabited by ancient peoples. So, if archaeologists want to excavate these areas, we must do so before construction begins. Rachel?

    Student: So, what do archaeologists do? Just show up and tell the construction crew to make sure there aren't any pot sherds around? Professor: It's much more carefully orchestrated than that. Major road and dam projects are publicized well in advance. And since they're funded largely by the government, there's money earmarked lots of money for what's called rescue archaeology.

    Student: Oh, did rescue archaeology include those archaeological projects funded by the WPA? Professor: You mean the works progress administration? Student: Yeah, the works progress administration. I know those WPA projects were done in the 1930s during the Great Depression when millions of people needed jobs.

    Professor: Please don't confuse rescue archaeology with the WPA’s excavation. You might remember from history classes that the WPA was a government funded program to create employment. And one of those efforts was a series of archaeological digs all across the country. Unfortunately, people hired to do those excavations often were not very well trained and didn't always interpret their findings properly.

    Rescue archaeology, on the other hand, is carried out by qualified archaeologists using strictly scientific methods. In fact, rescue archaeology didn't even get started until after the Great Depression in the 1940s and 50s. But while rescue archaeology is scientific, it's not without its critics. Does anyone remember what your textbook says about that?

    Student: Yeah, it says rescue archaeology gets initiated in response to construction projects that have specific timelines and deadlines. So, the archaeological works supposedly done in a hurry. Professor: Right. Critics worry about rushed work, which could conceivably result in sloppy data gathering. In truth, however, archaeologists usually get plenty of notice to carry out a well-planned, well-designed excavation.

    Student: So, what kinds of sites have they found? Professor: In the U.S. the sites generally fall into two categories, Native American settlements and artifacts, and prehistoric sites like fossil deposits. In New Mexico, for example, researchers uncovered several Native American houses from different time periods along with tools and other artifacts. There are also many sites in the Midwest like Wildcat Hills, Nebraska. If you fly over Wildcat Hills, you can see how barren it is. A few years ago, the government was planning a highway expansion, so they called in archaeologists who searched the area for fossils and found some interesting things. Like the gravel there came from mountains, hundreds of kilometers away. This suggests that at one time, there must have been a major river in the region that would have carried that gravel to Wildcat Hills.

    Archaeologists also found enough petrified wood to infer that this barren area used to be heavily forested. And there were all kinds of fossils, including camel, deer, bear, and most importantly, newly discovered species. Finds like this without rescue archaeology, these discoveries might never have been made at all.

  • 听一段考古课上的演讲

    教授:作为一名考古学家,我经常被问到:我们怎么知道该从哪里开始挖掘呢?这个问题有很多答案。我们可以查阅历史记录,寻找关于城镇或定居点曾经所在位置的描述。我们也可以在各个区域徒步搜寻地表线索,比如陶片,或者古代炉灶的痕迹。

    有一种高科技方法是航空监测,利用飞机上的热感应扫描仪收集数据。一些埋藏在地下的考古遗迹会留下肉眼看不见的热信号,而且这些遗迹规模太大,在地面上难以探测到。还有一些挖掘工作是由偶然发现引发的,比如创作于 2000 多年前的《死海古卷》。《死海古卷》的第一片残片是一名牧羊人在追赶他的羊群时,在一个洞穴里发现的。有时候,建筑规划也会引导我们找到考古遗址。比如在美国,从 20 世纪 40 年代末开始,有大量的大规模建筑项目。

    教授:好的,有没有同学在学习美国现代史?那个时期发生了什么呢?想想交通方面。 学生:是高速公路建设项目吗?那时候修建了很多州际公路。 教授:不只是公路,还有水坝。考古学家知道,修建水坝会形成人工湖,淹没大片土地,而这些土地可能曾是古代人类的栖息地。所以,如果考古学家想要发掘这些区域,就必须在建设开始前进行。瑞秋,你有什么想法?

    学生:那么,考古学家具体都做些什么呢?难道只是出现,然后告诉施工人员确保周围没有陶片就行了吗? 教授:实际情况比这要精心策划得多。大型道路和水坝项目会提前广泛宣传。而且由于这些项目大多由政府资助,所以有大量资金专门用于所谓的抢救性考古。

    学生:哦,抢救性考古包括那些由美国公共事业振兴署(WPA)资助的考古项目吗? 教授:你说的是美国公共事业振兴署? 学生:是的,美国公共事业振兴署。我知道那些 WPA 项目是在 20 世纪 30 年代大萧条时期开展的,当时数百万人需要工作。

    教授:请不要把抢救性考古和 WPA 的挖掘工作混淆。你们可能从历史课上学过,WPA 是一个由政府资助、旨在创造就业机会的项目。其中一项举措就是在全国范围内开展一系列考古挖掘工作。遗憾的是,被雇来进行这些挖掘工作的人往往没有经过良好的培训,而且对发掘成果的解读也并不总是准确。

    另一方面,抢救性考古是由专业的考古学家运用严格的科学方法进行的。事实上,抢救性考古直到大萧条之后的 20 世纪 40 年代和 50 年代才开始。虽然抢救性考古是科学的,但它也不乏批评者。有同学记得课本上是怎么说的吗?

    学生:记得,书上说抢救性考古是为了应对有特定时间安排和截止日期的建筑项目而启动的。所以,考古工作据说都是匆匆忙忙进行的。 教授:没错。批评者担心工作仓促,可能会导致数据收集不严谨。然而,实际上,考古学家通常会得到足够的通知,以便进行精心策划和设计的挖掘工作。

    学生:那么,他们都发现了哪些类型的遗址呢? 教授:在美国,这些遗址一般分为两类:美洲原住民的定居点和手工艺品,以及像化石沉积物这样的史前遗址。例如,在新墨西哥州,研究人员发掘出了几个不同时期的美洲原住民房屋,还有工具和其他手工艺品。在中西部也有很多这样的遗址,比如内布拉斯加州的野猫山。如果你从野猫山上空飞过,就能看到那里有多荒芜。几年前,政府计划扩建一条高速公路,于是召集了考古学家对该地区进行化石搜寻,结果发现了一些有趣的东西。那里的砾石来自数百公里外的山脉。这表明,这个地区曾经肯定有一条大河,把这些砾石带到了野猫山。

    考古学家还发现了大量的石化木,由此推断这片荒芜的地区曾经森林茂密。此外,还有各种各样的化石,包括骆驼、鹿、熊的化石,最重要的是,还发现了新物种。如果没有抢救性考古,像这样的发现可能永远都不会出现。

  • 官方解析
  • 网友贡献解析
  • 本题对应音频:
    0 感谢 不懂
    音频1
    解析
    【答案】B
    【题型】内容主旨题
    【原文定位】
    Archaeologists knew that as a result of building dams, artificial lakes would be created submerging large swaths of land, land that was possibly inhabited by ancient peoples. So, if archaeologists want to excavate these areas, we must do so before construction begins.
    ...
    Rescue archaeology, on the other hand, is carried out by qualified archaeologists using strictly scientific methods.
    ...
    Finds like this without rescue archaeology, these discoveries might never have been made at all.
    以及文中对抢救性考古特点、面临批评等方面的阐述。
    【选项分析】
    A:文章没有着重讨论政府对抢救性考古资金投入的争议,A 错误,排除。
    B:文章全面阐述了抢救性考古的特点,包括实施主体、方法等,还强调了其对发现各类遗址和文物的重要性,B 正确。
    C:文章不是聚焦于某一个特定挖掘项目的规划和管理,C 错误,排除。
    D:航空监测等技术只是一笔带过,并非文章主要内容,D 错误,排除。
    标签

题目讨论

如果对题目有疑问,欢迎来提出你的问题,热心的小伙伴会帮你解答。

如何吃透这篇文章?

Listen to part of a lecture in an archaeology class.

0人精听过

预计练习时间:16min29s

马上精听本文

最新提问