【题型】组织结构题(根据Why...mention判断)
【思路分析】问教授为什么要提到关于罗马starlings的研究;考查目的,而非具体细节信息,需结合上下文作答
And what's so exciting is that we've now got people from different fields, not just biology, studying coordinated group flight. This is important because it's such a complex phenomenon that we need researchers with different kinds of expertise to approach things from different angles. Um. For example, a group of physicists have been looking at bird flight as a statistical problem. Using special equipment, they filmed starlings in Rome and then statistically analyzed each bird's movements. They found that when a bird changes direction, that affects the 6 or 7 birds closest to it, these 6 or 7 birds change direction, which affects more birds and so on.
【选项分析】
A ×: 罗马这个例子是物理学家的研究,不是生物学家,描述错误,排除
B ✔️: 原文有直接对应的句子(we need researchers with different kinds of expertise to approach things from different angles) 举例就是为了说明前面的论点,论点句强调需要不同专业的专家多角度研究解答鸟群飞行的问题,前面特别强调了除了生物学专家,也有别的专家在研究,然后就提到了罗马的例子,说到物理学家从数据角度分析,对应论点
C ×: 对比两种不同的starlings,原文未提及,排除
D ×: 表明用最新的技术用处也不大,罗马这个例子用特殊设备研究是有新发现的,是有用处的,排除
【题目难度】中