【题型】细节题(根据why...controversial判断)
【思路分析】问根据教授所说,为什么Freud(弗洛伊德)的观点在心理学领域有争议;考查具体细节信息,定位到对应位置后,根据原文信息进行选择,不脑补,一一核对选项内容,对应好同义替换即可
(male professor) Freud is actually quite controversial in the field of psychology for that very reason, not necessarily among the therapists who are trying to help their patients. They often find Freud ideas useful, but more among people who want psychology to be seen as a science.
(female student) like who?
(male professor) Um, people who do psychological research. Freud’s work concerning the unconscious was based on case studies, observations he made about his own patients. Since Freud himself was a therapist, he derived his insights from these observations rather than from controlled experiments. So, his method wasn't really scientific.
【选项分析】
A ×: 不是Freud最先提出的,原文未提及,排除
B ×: 被众人歪曲了,原文未提及,排除
C ×: 证实对病人无用,与原文相反(the therapists who are trying to help their patients. They often find Freud ideas useful),排除
D ✔️: 因为Freud是观察自己的病人做得分析,没有做实验,不够科学严谨,所以做心理学研究的人不接受,且原文有直接对应的句子(his method wasn't really scientific.),对应D
【题目难度】易