Official 25 Set 4

纠错
  • Q1
  • Q2
  • Q3
  • Q4
  • Q5
置顶

Discuss Whales' Breath

纠错
  • Q1
  • Q2
  • Q3
  • Q4
  • Q5
Why does the man go to see the professor?
  • A. To find out how to distinguish between different types of whale songs

  • B. To request permission to change the topic of his paper

  • C. To discuss the difference between using the Internet and using books to find sources

  • D. To get help locating some information for his paper

显示答案 正确答案: D

我的笔记 编辑笔记

/
  • 原文
  • 译文
  • 查看听力原文

    关闭显示原文

    NARRATOR:Listen to a conversation between a student and his biology professor.

    MALE STUDENT:Well, you know, I’m writing my paper about whales and the paths they travel as they swim through the ocean, their migration patterns…

    FEMALE PROFESSOR:Yes, I remember.

    MALE STUDENT:And, well, I was thinking about it and I realized I don’t understand how they hold their breath underwater.It’s a little crazy for me to be writing a paper about migration patterns without actually knowing how they stay underwater for so long.

    FEMALE PROFESSOR:Did you do any research to find out how they do it?

    MALE STUDENT:Yeah, I did. I searched on the Internet and there was a lot of information about whales, their habitats, the way they communicate — you know, their songs… but if there was anything about whales and how they hold their breath, I missed it. I’ve got a bunch of books — actually I’ve got so much information it’s a little overwhelming.

    FEMALE PROFESSOR:Well, I’m surprised there was nothing about it in any of those books.

    MALE STUDENT:Well, to be honest, I’ve only skimmed them so far. I’m still working on finding sources.

    FEMALE PROFESSOR:OK. I know I encouraged everyone in class to look at a substantial number of sources — but I don’t want you to get overwhelmed.Looking at a number of sources gives you a good knowledge base, but students only have a limited amount of time to work on each paper —I don’t expect you to read a dozen books on whales for this assignment. Focus on just a few.

    MALE STUDENT:OK, thanks.

    FEMALE PROFESSOR:You know, since you’re already here, I can give you a quick summary of how whales hold their breath underwater; it’s just a matter of certain adaptations in their anatomy — specifically in their circulatory system.

    MALE STUDENT:So the blood flow is what makes the difference?

    FEMALE PROFESSOR:Yes. And in a couple of ways. First, blood makes up a larger share of a whale’s weight than in other mammals.

    MALE STUDENT:So they can store more oxygen because they have more blood?

    FEMALE PROFESSOR:Yes, but that’s only part of it. They also have a greater capacity than land animals to store oxygen in their blood.

    MALE STUDENT:[Quizzically]So, how does having more oxygen in their blood help them stay underwater longer?

    It’s the way the whale’s blood carries oxygen to the rest of its body.Whales carefully conserve their oxygen when underwater in a couple of ways.When a whale dives, its metabolic rate drops, causing its heartbeat to slow down.And the blood flow to its muscles and some of its nonvital organs, like its kidneys, is also cut off.A whale’s muscles and nonvital organs are able to function without oxygen for an extended period of time.

    MALE STUDENT:I see… well, now I can concentrate on my topic!

  • 旁白:听一段学生和生物学教授的对话。

    学生:你知道的,我正在写有关鲸鱼的论文,关于它们游过海洋的旅行轨迹,它们的洄游模式。

    教授:对,我记得。

    学生:我正在想这件事,我发现我不明白它们怎么在水下闭气的。让我写一篇关于它们洄游模式的论文,但我实际上却不知道它们怎么在水底待这么长时间的,这有点疯狂。

    教授:你有没有查过资料来弄明白它们怎么做到的?

    学生:我有。我在网上搜索过,网上有很多关于鲸鱼的信息,它们的栖息地,它们的交流方式,你知道的,它们的歌声。但假如真的有关于鲸鱼怎么憋气的信息,我一定是看漏了。我有一大摞书。事实上我得到了大量的信息,有点让人受不了。

    教授:我很惊讶在这些书里竟然没有与此相关的信息。

    学生:坦白说,我目前只是把它们粗看了一遍。我还在寻找信息。

    教授:好了,我明白我鼓励班上的每个人去看大量相关资料,但我不想你看太多以致无从下手。通过看一定数量的资料,你会得到一个很好的知识储备,但学生在每份论文上都只有很有限的时间。我不希望你为了这次作业看一大堆关于鲸鱼的书,集中看几本就行了。

    学生:好的,谢谢!

    教授:既然你已经来了,我能给你简单讲讲鲸鱼是怎么在水下闭气的,这不过是它们身体构造里的一些适应性进化,准确地说是它们的循环系统。

    学生:所以血流是关键?

    教授:对,通过不同的方式。首先,与其他哺乳动物相比,血液在鲸鱼体重中占的比重更大。

    学生:所以鲸鱼能储更多的氧,就因为它们的血量更多?

    教授:对,但这只是一部分原因。它们在血内储氧的能力比陆生动物也高出许多。

    学生:那么,血液中拥有更多的氧是怎么帮助它们在水下待得更久的?

    这是靠鲸鱼的血液将氧气运输到身体其它部分的方式。在水下时,鲸鱼通过不同的方法谨慎地储氧。当鲸鱼潜入水中时,它的代谢速率会下降,心跳随之减缓。而且通向肌肉和一些非要害器官(如肾脏)的血流也停止了。鲸鱼肌肉和非要害器官能在缺氧情况下持续运作一段时间。

    学生:我懂了,现在我我能专注于我的课题了。

  • 官方解析
  • 网友贡献解析
  • 本题对应音频:
    0 感谢 不懂
    音频1
    解析

    题型分析:主旨题

    原文定位Student: Yeah, I did. I searched on the internet and there was a lot of information about whales, their habitats, the way they communicate, you know, their songs. But if there was anything about whales and how they hold their breath, I missed it. I've got a bunch of books. Actually, I have got so much information, it's a little overwhelming

    选项分析开头先说关于paper的信息,然后说到某个特定选题stay underwater。接下来说到information overwhelming 并向老师求助

    D 选项是对文章核心名词information 的原文定位,是对全文主旨最准确的概括

    标签

题目讨论

如果对题目有疑问,欢迎来提出你的问题,热心的小伙伴会帮你解答。

如何吃透这篇文章?

Discuss Whales' Breath

0人精听过

预计练习时间:11min44s

马上精听本文

最新提问