Official 01 Set 1

纠错
  • Q1
  • Q2
  • Q3
  • Q4
  • Q5
置顶

Find articles in the library

纠错
  • Q1
  • Q2
  • Q3
  • Q4
  • Q5
Why does the student go to see the librarian?
  • A. To sign up for a seminar on using electronic sources for research

  • B. To report that a journal is missing from the reference area

  • C. To find out the procedure for checking out journal articles

  • D. To ask about how to look for resources for a class paper

显示答案 正确答案: D
/
  • 原文
  • 译文
  • 查看听力原文

    关闭显示原文

    NARRATOR:Listen to part of a conversation between a student and a librarian.

    FEMALE STUDENT:Hi, um... I really hope you can help me.

    MALE LIBRARIAN:That's why I'm here. What can I do for you?

    FEMALE STUDENT:I'm supposed to do a literature review for my psychology course, but I'm havin’ a hard time finding articles.I don't even know where to start looking. [frustrated]

    MALE LIBRARIAN:You said this is for your psychology course, right? So your focus is on... [anticipating interruption]

    FEMALE STUDENT:Dream Interpretation.

    MALE LIBRARIAN:Well, you have a focus, so that's already a good start.Hmmm... well, there're a few things... oh wait... have you checked to see if your professor put any materials for you to look at on reserve?

    FEMALE STUDENT:Uh-huh. [ yes] That’s one thing I did know to do. I just copied an article, but I still need three more on my topic from three different journals.

    MALE LIBRARIAN:Let’s get you goin’ on looking for those, then.We have printed versions of 20 or so psychology journals in the reference section—these are ones published within the last year.Now that I think about it... there's a journal named Sleep and Dreams...

    FEMALE STUDENT:Yeah [overlap], the article I just copied is from that journal, so I’ve gotta look in other sources.

    MALE LIBRARIAN:OK. Actually, most of our material’s available electronically now.You can access psychology databases or electronic journals and articles through the library's computers.And if you wanted to search by title with the word “dream” for example, just type it in and all the articles with “dream” in the title will come up on the screen.

    FEMALE STUDENT:Cool. That’s great. Too bad I can’t do this from home. [slightly under the breath]

    MALE LIBRARIAN:But you can. All of the library's databases and electronic sources can be accessed through any computer connected to the university network.

    FEMALE STUDENT:Really?! I can't believe I didn't know that.It still sounds like it’s gonna take a while though, you know, going through all of that information--all of those sources.

    MALE LIBRARIAN:Maybe, but you already narrowed your search down to articles on dream interpretation, so it shouldn’t be too bad.And, you probably noticed that there’s an abstract--or summary--at the top of the first page of the article you copied.When you do go into the databases and electronic sources, you have the option to display the abstracts on the computer screen. Skimming those to decide whether or not you wanna read the whole article should cut down some time.

    FEMALE STUDENT:Right…abstracts. They will definitely make the project more doable.I guess I should try out the electronic search while I'm still here, then. Ya know, just in case…

    MALE LIBRARIAN:Sure. Uh…that computer’s free over there. And I’ll be here ‘til five this afternoon.

    FEMALE STUDENT:Thanks, I feel a lot better about this assignment now.

  • 旁白:听一段学生和图书管理员的对话。

    学生:嗨,嗯……,我真的希望你能帮我个忙。

    图书管理员:这是我分内事。我能帮你什么忙呢?

    学生:我想写一篇关于心理学课程的文学评论,但是我在找文章的时候遇到了困难。甚至我都不知道应该从哪开始找起。

    图书管理员:给心理学课程做准备,是吧?所以,你把重点放在……

    学生:释梦/ 梦的解析。

    图书管理员:行,你有一个重点,这算是一个很好的开始。嗯...好,有这么几件事... ...哦,等等... ...你有没有检查看教授是否给你预留了学习资料?

    学生:啊哈,这是我知道自己该做的唯一一件事。我刚刚复印了一篇文章,但我还需要从三个不同的期刊里找出三篇关于我主题的文章。

    图书管理员:那就让我们一块找这三篇文章呗。在“参考书库区”,我们已经印刷过二十种版本的心理学期刊,这些都是去年一年内发行的。此外,我想想看... ...(貌似)有一份名为《睡眠与梦》的期刊。

    学生:哦,是的,我刚才复印的一篇文章就来自那本期刊,所以我得看看其他资料来源。

    图书管理员:好的,其实,我们的大部分资料都是在网络上可用的。你可以通过图书馆的电脑接触到心理学数据库或相关电子期刊和文章。同时,如果你想通过搜索标题关键字,如“梦”一词,输入该词,所有包含“梦”一词的文章将都出现在屏幕上。

    学生:哇,太好了!哎呀,要是在家里也能这样做就好了。

    图书管理员:在家也可以的。连接学校网络的任何一台电脑,都可以用来登入图书馆数据库和电子资源库。

    学生:真哒?!我居然不知道这回事!看来得花点时间来搜索所有的这些信息和数据。

    图书管理员:也许吧,但你已经把搜索范围缩小到关于“释梦”的文章,所以应该不会花太长时间的。你可能也已经注意到(一个问题):在你复印的那篇文章第一页的顶部有一个摘要。当你进入了数据库和电子资源库,你可以选择性的去点开阅读电脑屏幕上文章摘要,然后通过跳读来选择你想读的文章,这可以节省时间。

    学生:对,摘要!浏览摘要肯定能让我更好地做这个课题。我想我应该在离开图书馆之前,尝试下电子搜索,以防我不会弄。

    图书管理员:有道理,呃... ...那边那台电脑没人用,还有我今天下午五点前人都会在这里。

    学生:谢谢,对于这次作业我现在放心多了。

  • 官方解析
  • 网友贡献解析
  • 本题对应音频:
    78 感谢 0 不懂
    音频1
    解析

    题型分析:主旨题

    原文定位

    I’m supposed to do a literature review for my psychology course, but I’m havin’ a hard time finding articles. I don’t even know where to start looking. 学生明确提出了目的。
    选项分析

    D选项,To ask about how to look for resources for a class paper. resources是articles的同义替换,paper是literature review的同义替换。因此正确答案是D。

    标签

题目讨论

如果对题目有疑问,欢迎来提出你的问题,热心的小伙伴会帮你解答。

如何吃透这篇文章?

Find articles in the library

0人精听过

预计练习时间:12min11s

马上精听本文

最新提问