考满分托福听力新题模考(第003套)

模考详情
分享小红书,免费领会员
Font Size: 默认
  • Font Size:默认
  • Font Size:14px
  • Font Size:20px
  • Font Size:16px
  • Font Size:18px
Speed: Normal
  • Slow:0.8倍
  • Normal:1.0倍
  • Fast:1.2倍
  • Rush:1.5倍
听力原文
精听文本

Question 2 of 6

收藏本题
What is the professor’s main point about cyanobacteria?

A. They caused a major change in Earth’s atmosphere.

B. They were probably the first life-form appear on early Earth.

C. They were responsible for rising global temperatures.

D. They had little effect on Earth’s geologic processes.

我的答案 A 正确答案 A

本题用时41s
  • 官方解析
  • 网友贡献解析
  • 题目讨论
  • 本题对应音频:
    0 感谢 0 不懂
    音频1
    解析

    【题型分类】细节题

    【题干分析】根据main point about cyanobacteria确定是细节题,是问到cyanobacteria相关的细节。

    【原文定位】

    Cyanobacteria are tiny microorganisms that produce oxygen using sunlight as well as water and carbon dioxide. This all started about two and a half billion years ago when they began to replace the more primitive microbes that didnt produce oxygen and was able to thrive without it. And eventually, cyanobacteria as well as some other oxygen-producing organisms began raising oxygen levels to what we see today.

    So, the oxygen in the atmosphere, uh, the fact we have so much of it, well, whats responsible for that? We can say, life. So, then, many years after the appearance of cyanobacteria, about two billion years actually, plants began to appear on land. Uh, how did that change the land?

    (female student) Well, soil, plant roots break up rock to help make soil. And when they die, they add nutrients back into the soil.

    (professor) Good, not only plants, microorganisms, fungi, and later on, animals like worms, all helped build up a layer of topsoil on the land, which, of course, encouraged more plant life. And, by the way, what does that mean for the atmosphere, for the climate?

    (female student) Well, land plants take water from below the surface and they return it to the air and that process cools the air.

    根据Cyanobacteria定位回到原文解释这个学术名词的位置,提到它raise oxygen level,以及由于它的存在plants开始出现,从而改变了土地又导致了更多plant life的出现,最终对于整个atmosphere和climate都有了巨大的影响。


    【选项分析】

    A ✔️:原文提到Cyanobacteria导致了更多plant life的出现,最终对于整个atmosphere和climate都有了巨大的影响,正确。

    B xfirst life-form appear on early Earth这个细节没有提及,无中生有。

    C x:原文有提到rising的是oxygen level,不是global temperatures,所以是细节信息的错误拼凑。

    D x:说对于地球上的地质过程有很小的影响,与原文表达的意思相反,不选。

    【题目难度】中

    标签
  • 题目讨论

    如果对题目有疑问,欢迎来提出你的问题,热心的小伙伴会帮你解答。

译文

Listen to part of a lecture in an Earth Science class.(male professor) OK, when we talk about changes that have taken place on this planet over geologic time, the formation and movement of continents, the rise and fall of oceans, climate changes, we tend to focus on inorganic physical processes, things like volcanoes and plate tectonics.And we don’t pay much attention to the influence of biology. Uh, yes, Sara?(female student) But almost every day we hear about how humans are affecting the environment?(professor) Oh, absolutely right, if we look at news reports about, say, the rainforest destruction and all types of pollution, it’s easy to see how humans have made their presence felt, especially in the last century or two.But for geologists that’s just a blink of an eye.And what we’re going to do today, uh, we’re gonna go back much earlier in Earth’s geologic history and find some examples that aren’t exactly everyday topics of discussion.OK, we know that in the earliest years of Earth history, the atmosphere contained almost no oxygen, whereas it’s over twenty percent of the atmosphere today.The only plausible explanation for this huge increase is photosynthesis, no doubt taking place largely due to microbes called cyanobacteria.Cyanobacteria are tiny microorganisms that produce oxygen using sunlight as well as water and carbon dioxide.This all started about two and a half billion years ago when they began to replace the more primitive microbes that didn’t produce oxygen and was able to thrive without it.And eventually, cyanobacteria as well as some other oxygen-producing organisms began raising oxygen levels to what we see today.So, the oxygen in the atmosphere, uh, the fact we have so much of it, well, what’s responsible for that?We can say, life. So, then, many years after the appearance of cyanobacteria, about two billion years actually, plants began to appear on land. Uh, how did that change the land?(female student) Well, soil, plant roots break up rock to help make soil.And when they die, they add nutrients back into the soil.(professor) Good, not only plants, microorganisms, fungi, and later on, animals like worms, all helped build up a layer of topsoil on the land, which, of course, encouraged more plant life.And, by the way, what does that mean for the atmosphere, for the climate?(female student) Well, land plants take water from below the surface and they return it to the air and that process cools the air.(professor) Yes, at least in that local area, and how about forests, the leaf canopy, the shade provided in that local area by the leaf canopy has a cooling effect as well, right?OK, let’s turn the question around.How would the planet look, geologically, if life no longer existed on it? Much different?(male student) Well, there’d be more, like, landslides, erosion, um, hillsides and river banks are stable when they’re covered with plant life, but without that, um, eventually a lot of the soil would just be stripped away.(professor) Yes, uh, especially on hillsides.So, in place of the rounded hilltops we’re used to seeing, there’d be lots of rough bedrock surfaces.Uh, think of a jagged eroded mountain top you might see in a desert, uh, a place with almost no vegetation.That’s not to say that rounded hilltops would be impossible in the landscape of a desert or even another planet, just that they’d be a lot less frequent.Another landscape feature that would be seen a lot less frequently?Well, rivers that meander, move along with curves, uh, lots of S shapes.Rivers develop those S shapes partly because of the strength of their banks.But when river banks are weakened because there’s no vegetation to hold the soil there, then the soil gets eroded away.And you’d generally see a river that’s straighter but often with what’s called river braiding, multiple channels with small, usually temporary islands forming in between them.